Het spelen met speelgoed is niet alleen heel erg leuk, maar ook zeker belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Tegenwoordig worden er veel nieuwe soorten speelgoed op de markt gebracht die bijdragen aan de ontwikkeling van een kindje. Dit verstaan we onder educatief speelgoed. En dan hebben we het natuurlijk niet over de politieauto met gillende zwaailichten en geluiden. Maar hoe weet je dan welk speelgoed wel bijdraagt aan de ontwikkeling van je kleintje en wat is leerzaam per leeftijd? Dat lees je in deze blog!

Wat is educatief speelgoed?

Speelgoed dat leuk is om mee te spelen, en tegelijkertijd bijdraagt aan de ontwikkeling van je kindje... Wat wil je nog meer? Educatief speelgoed kan onder andere helpen bij:

  • De verbetering van ruimtelijke oriëntatie
  • De ontwikkeling van cognitieve vaardigheden
  • Het verbeteren van de fijne en de grove motoriek
  • Het vinden van oplossingen
  • De stimulering van creativiteit

Waarom is educatief speelgoed belangrijk?

Educatief speelgoed is onder andere belangrijk voor de motorische ontwikkeling, de sociaaleconomische ontwikkeling en de taalontwikkeling. In het eerste levensjaar maakt je baby een hele grote ontwikkeling door. Dit heeft voor een groot deel te maken met de sprongetjes die hij/zij doorloopt, maar dit gaat ook spelenderwijs. Je baby is op dat moment veel aan het ontdekken door alles zelf uit te proberen en te observeren. Speelgoed dat de zintuigen prikkelt, zoals een muziekdoosje of bewegend speelgoed, stimuleert dit alleen maar meer. Door het juiste speelgoed te geven, krijgt je kindje de juiste handvaten om sneller stapjes vooruit te zetten. Welk speelgoed dit dan precies is, gaan wij jou nu laten zien per leeftijd!

Educatief speelgoed 1 jaar

Vormenstoof

Ook de vormenstoof staat bekend als educatief speelgoed. Je kindje leert spelenderwijs verschillende vormpjes en kleuren herkennen. Tijdens het spelen met een vormenstoof worden verschillende zintuigen gebruikt, waardoor een vormenstoof al vanaf jonge leeftijd erg leerzaam is.

Badletters

Met badletters kan je kindje oefenen met woorden en korte zinnen maken. Letterspeelgoed kan daarmee bijdragen aan de verbetering van het alfabet en taalvaardigheid. Als de letters nat zijn dan blijven ze plakken aan de muren, het bad of de douchewand. Gegarandeerd veel speelplezier tijdens het badderen en tegelijkertijd erg leerzaam!

Houten telraam

Kinderen kunnen met een houten telraam op een speelse manier leren rekenen. Het geeft veel speelplezier terwijl het ook nog eens bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind.

Educatief speelgoed 2 jaar

Houten speelbak

Een houten speelbak mag tegenwoordig echt niet ontbreken bij het speelgoed van je kindje! Het is een trend van 2023 en elk kindje is er dol op! Er zijn geen spelregels, dus je kindje kan zijn/haar creativiteit en fantasieën er volledig in kwijt. Vandaar dat een houten speelbak onder andere de creatieve denkvaardigheden. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen met een houten speelbak? Klik dan hier.

Modu

Tenslotte behoort ook het speelgoed van Modu tot educatief speelgoed. Modu is een modulair systeem gemaakt van zachte blokken en plastic staafjes. Deze kunnen onderling verbonden worden met elkaar en verbouwd worden tot allerlei verschillende constructies. Dit educatieve speelgoed helpt onder andere bij de ontwikkeling en ondersteuning van de motorische skills.

Educatief speelgoed 3 jaar

Connetix Tiles & Magna Tiles

De merken Connetix Tiles en Magna Tiles zijn op dit moment razend populair. Beide merken behoren ongetwijfeld tot de beste, educatieve speelgoedmerken. Met behulp van magneettegels bouwt jouw kindje fantasierijke creaties. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen Connetix Tiles en Magna Tiles? Klik dan hier.

Magnetibook

Daarnaast zijn de magnetibooks van Janod de laatste tijd erg populair onder het educatief speelgoed. Het boek heeft verschillende magneetjes die je kunt bevestigen op het boek. Er zitten allerlei kaartjes bij die je kindje na kan maken, maar hij/zij kan ook zijn/haar eigen creativiteit erin kwijt.

Stapelstenen

Stapelstenen nodigen je kindje uit om meer te gaan bewegen, wat weer bijdraagt aan de motorische ontwikkeling. Ook zetten ze aan tot creativiteit. Door de verschillende kleuren en de verschillende mogelijkheden, kan je kindje urenlang zijn/haar creativiteit erin kwijt. De stapelstenen van Stapelstein zijn op dit moment erg populair, maar ook de nieuwste stapelstenen van Moes vallen goed in de smaak.

Fitwood klimboog

Klimmen, klauteren, balanceren, glijden... Het kan allemaal met de fantastische klimboog van Fitwood! Het klimrek is ontworpen om actief mee te spelen en om de ontwikkeling van grove motoriek, coördinatie, balans en kracht te ondersteunen.

Wobbel

Wobbel is een balansbord en ondersteunt spelenderwijs het lichaamsbewustzijn. De Wobbel wordt voornamelijk voor binnen gebruikt, maar kan ook zeker voor buiten gebruikt worden! Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden met de Wobbel. Gebruik het bijvoorbeeld als een schommel, brug, balansbord, racebaan, loungestoel en nog veel meer.