Een naam kiezen voor jullie kleintje, dat kan best wel een ding zijn… Het eens worden over de naam trouwens ook. Naast dat het lastig is, is het natuurlijk ook echt wel leuk! Een naam gaat een leven mee, dus daar moet zeker over nagedacht worden! In deze blog alles over hoe je nu het beste een babynaam kan kiezen! Compleet met een checklist!

Begin op tijd

Het is zeker aan te raden, om niet te lang te wachten met het zoeken naar een babynaam. Sommige hebben van jongs af aan al een lijstje met namen bijgehouden. Terwijl een ander er misschien nog nooit over heeft nagedacht. Dan duurt het wel wat langer dan een paar dagen voordat je eruit bent. Verder is het niet alleen jouw mening die telt, want je hebt ook nog een partner. Die heeft vast ook wel een mening over de naam van de kleine!

Als je op tijd begint, met de zoektocht, kan je alvast aan de naam wennen. Jullie kunnen dan alvast (hardop) oefenen met de naam. Zo weten jullie ook gelijk of jullie de naam na een tijdje ook nog leuk vinden.

Checklist

Wanneer jullie eenmaal een naam hebben, is het wel belangrijk om even te kijken of alles wel kan en mag. Dus voordat jullie de knoop doorhakken, heb ik een namen-checklist gemaakt. Loop ‘m even door, zo weten jullie zeker dat jullie kleine een mooie naam gaat krijgen.

De naamwet

Nederland is een vrij land, dus jullie zijn niet heel erg beperkt als het gaat om een naam geven aan jullie kindje. Er zijn echter twee regels waar jullie wel rekening mee moeten houden:
1: Een ongepaste voornaam, mag niet. Denk hierbij aan “Anus” of aan “Duivel”.
2: Achternamen die niet “normaal” zijn als voornaam.

Voorletters

Meer namen meegeven aan jullie kindje? Check dan wel even of het achterelkaar geen rare combinatie is. Bijvoorbeeld Larissa Shelly Denise? Dan kom je uit op L.S.D., niet zo’n fijne associatie. 

De combinatie met de achternaam is ook wel goed om bij stil te staan. Het kan aardig beschamend overkomen als je W.C. Pot heet…

Denk er ook aan dat het verwarrend kan zijn als meerdere mensen in het gezin dezelfde voorletter hebben. Voor wie is de post dan? Goed om rekening mee te houden dus!

Betekenis naam

Bijna alle namen hebben een betekenis. Het is goed om even te kijken of jullie favoriete naam een betekenis heeft die bij jullie past. Misschien past ‘ie helemaal niet bij jullie, dan kunnen jullie altijd nog opzoek naar een naam die wél bij jullie past!

Naam over de grens

In Nederland kan een naam een hele andere betekenis hebben dan in het buitenland. Misschien niet voor iedereen relevant, maar als jullie niet uit Nederland komen en jullie familie in het buitenland hebben. Is het aan te raden om hier goed naar te kijken. Zo voorkom je rare gezichten als je op familiebezoek gaat.

Ook goed om rekening mee te houden, hoe spreek je een naam uit in het buitenland. De een vindt het belangrijker dan de ander. Als jullie veel reizen, dan is het misschien iets waar jullie rekening mee willen houden. Bijvoorbeeld: een kindje die Dick heet, stelt zich niet zo graag voor in het Verenigd Koninkrijk of de V.S.

Afkortingen en bijnamen

Een naam wordt 9 van de 10 keer afgekort in het dagelijks leven. Dit geldt niet alleen voor lange namen, ook korte namen als Lisa worden Lies of Marianne wordt Marie. Ben je daar oké mee? Zo niet, kies dan voor een naam die niet verkort kan worden. Namen zoals Kim en Tim. Deze kun je niet afkorten.

Voor jong en oud

Een naam is voor het leven. Kies er dan ook een die past bij een kind, maar ook bij een volwassene. Iets wat voor een kind schattig is, past misschien totaal niet bij een volwassen iemand die graag serieus genomen wil worden. Iets om heel goed over na te denken, van tevoren. 

Uitspraak en spelling

Kiezen voor een naam die vaker voorkomt, maar ‘m toch origineler willen maken door een aparte spelling? Dit zorgt er wel voor dat jullie kind dit altijd zal moeten toelichten, waarom en hoe je zijn of haar naam zo schrijft. Wil je dat?

Populariteit

Namen zijn erg trendgevoelig zijn. Zo ook de babynamen. Er is veel veranderd de afgelopen 20 jaar. Soms is er opeens een “ouderwetse” naam weer helemaal hip. Is de populariteit belangrijk voor jullie? Vinden jullie het erg als er misschien meerdere kinderen met dezelfde naam als jullie kleintje in de klas zitten?

Wil je weten hoe vaak een naam gegeven is in Nederland? Jullie kunnen hem opzoeken de Nederlandse Voornamenbank. Hier zie je hoe populair de naam is in welk jaar/tijdperk.

We’re in this together

Jullie moeten het samen eens zijn met de naam. De (baby)naam is er één die jullie allebei nog heel vaak zullen gaan uitspreken in het leven. Als één van de twee niet helemaal tevreden is, raad ik aan om even verder te zoeken naar een naam waar jullie allebei achter staan. Een compromis sluiten, lijkt mij geen goed idee. De kans dat één van jullie spijt krijgt, of erger allebei, is dan tamelijk groot.

Twijfels

Het is natuurlijk best lastig, zo’n naam kiezen. Twijfels tussen meerdere namen? Het gebeurt best vaak dat de kersverse ouders bij de geboorte de knoop pas doorhakken. Er wordt soms zelfs een paar uur gewacht, dan willen de kersverse ouders eerst even kennis maken. Welke naam past het beste ? Daarna wordt pas besloten welke naam het beste past bij hun kleine. Als jullie er echt niet uitkomen, tussen die paar namen. Kan dit natuurlijk ook een optie zijn.

Babynaam kiezen doe je zo, kidsdeco

Ik hoop dat jullie wat aan de checklist hebben! Verder wens ik jullie veel plezier en succes met de zoektocht naar een geschikte babynaam!