Misschien heb je de babygym al een keer voorbij zien komen. Alle mama’s kennen het waarschijnlijk wel: een speeltoestel waar jouw kleintje (hopelijk) zoet mee is, maar wat doet het precies voor je baby? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een babygym?

Allereerst: wat is een babygym? Een babygym is een speeltoestel voor, je raadt het al, baby’s. Het is vaak in de vorm van een boog of een hekje waar speeltjes aan hangen. De gym is er in alle soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld een plastic variant met drukke kleuren, lichtjes en geluiden maar ook een stoffen gym met een zachte mat. Er zijn ook houten gyms met rustige kleuren. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. De bedoeling is dat jouw baby op zijn rug onder de babygym ligt en kan spelen en grijpen naar de speeltjes.

Vanaf wanneer is een babygym geschikt?

Wel wordt aangeraden om pas vanaf drie maanden je baby te laten kennis maken met de babygym.  Eerder zal te vroeg zijn vanwege de drukke kleuren, geluiden en lichtjes. De baby krijgt dan te veel prikkels. Uiteraard zijn niet alle gyms zo druk, maar wel hebben baby’s behoefte aan rust in de eerste weekjes en is er gewoonweg geen verlangen om te spelen met zo’n gym.

Babygym: leuk en leerzaam voor je baby

Waarom is een babygym goed voor je baby?

Na drie maanden is het dus tijd. Dit hoeft natuurlijk niet exact te zijn; kijk daarom wel eerst of jouw baby er klaar voor is. Huilt ‘ie gelijk of boeit het hem niet, dan probeer je het gewoon een andere keer opnieuw. Maar waarom is het zo goed voor de baby? Het is goed voor zijn ontwikkeling. Zo kan de baby zijn zicht trainen. Hij volgt met zijn ogen de speeltjes. Hier kunnen contrasterende kleuren ook extra bij helpen. Daarnaast traint hij zijn lichaam. Hij is lekker aan het bewegen en merkt ook op dat zijn acties gevolgen hebben. Zijn grijpreflex is hierna dus ook verleden tijd, omdat hij leert bewust te zijn van zijn acties. Uiteraard worden ook de zintuigen van je baby geprikkeld door zo’n babygym: hij ziet, hij voelt, hij luistert. Dit is heel interessant voor een baby.

Eyecatcher: de macramé babygym van Finn + Emma

De macramé babygym van Finn + Emma is niet alleen leuk voor de baby, maar ook voor de papa’s en mama’s. Door zijn mooie design staat hij namelijk te shinen in de kamer! De babygym is gemaakt van 100% berkenhout en afgewerkt met een natuurlijke, niet giftige lak. Top kwaliteit dus! Ook handig: hij is verstelbaar in hoogte! De babygym kan dus meegroeien met je baby. Hierdoor gaat ‘ie super lang mee! Er worden vier speeltjes meegeleverd bij de gym. Deze handgeknoopte macramé speeltjes zijn gemaakt van biologisch katoen. Je kan er ook voor kiezen deze speeltjes te bevestigen aan het autostoeltje of aan de kinderwagen.

Babygym: leuk en leerzaam

Accessoires voor de babygym

Je kan wisselen van speeltjes! Dat is natuurlijk onwijs leuk voor je kleine! Wordt hij even beu van de macramé speeltjes? Dan kan je kiezen voor de leuke speeltjes van Childhome. Of wissel er één om voor een leuk vosje of olifantje. Iets met meer geluid? De JaBaDaBaDo speeltjes moet je hebben! Daarnaast zijn de speelkleden onmisbaar. De speelkleden van Wigiwama zijn ontzettend mooi!

Babygym: leuk en leerzaam

Zijn er dingen die je niet wist? Of heb je zelf ook tips voor het kopen van een babygym? Laat het weten in de comments!