Een voedingskussen gebruik je voor tijdens de zwangerschap en voor borstvoeding. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe gaat dat dan in zijn werk? En waar is het goed voor? Wij helpen je verder!

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen; het woord zegt het al. Je gebruikt het om te…voeden! Het kussen dient als ondersteuning. Het ondersteunt je arm of baby waardoor het een stuk comfortabeler wordt om je baby borst- of flesvoeding te geven. Zeker in de eerste maanden krijgt je baby veel voeding en dan is zo’n handig hulpmiddel magisch! Ideaal als je bijvoorbeeld een verkeerde houding aanneemt en je tepels vervolgens zeer gaan doen omdat je baby er te veel aan hangt. Of dat je door je houding last krijgt van je rug- en nekspieren. Allemaal niet leuk! Een voedingskussen is de oplossing!

Slapen met een voedingskussen

Yes, een voedingskussen is niet alleen functioneel voor bij de voeding, maar ook voor bij het slapen! Je kan dus al tijdens de zwangerschap van dit heerlijke kussen genieten! Goed om te weten is dat er een hoop verschillende zijn en elk kussen dient voor iets anders. De drie meest voorkomende voedingskussens zijn:

  • De wig
  • Het lichaamsvoedingskussen
  • Het total body voedingskussen: de C-vorm & de U-vorm

Maar waarom zou je het kussen gebruiken voor tijdens het slapen? Wat heb je eraan? Net als bij voeding biedt het voedingskussen tijdens het slapen ondersteuning en helpt het jou met een natuurlijke houding aannemen.

Hoe gebruik je een voedingskussen?

Het voedingskussen gebruik je dus voor het slapen en voeden, en je hebt drie soorten kussens, maar hoe gebruik je het?

Voedingskussen voor het voeden

Als je borstvoeding geeft, leg je het kussen onder je arm en zo dicht mogelijk tegen je aan. Je arm kan dan rusten op het kussen waardoor je niet zo snel een verkrampt gevoel krijgt. De baby moet op een kleine afstand van jou zijn, zodat er wel nog ruimte is dat ik hij zelf kan happen. Bij flesvoeding hoeft het kussen juist niet zo dichtbij zodat je ruimte genoeg hebt om de fles te geven.

De wig

De wig is het kleinste voedingskussen en het meest compact. Het kussen lijkt bijna op een normaal hoofdkussen maar het verschil zit ‘m in de helling. Het heeft hierdoor een soort driehoekige vorm. Hierdoor kan je het kussen heel gemakkelijk onder je buik leggen waardoor het gewicht beter is verdeeld en je comfortabeler ligt. Als je last krijgt van maagzuur leg je het kussen onder je hoofd zodat je hoger ligt. Of je plaatst hem achter je rug voor ondersteuning en als je veel draait in je slaap. Het enige nadeel bij dit kussen is dat je het dus niet voor alle plekken kan gebruiken. Er is één deel van je lichaam dat ondersteuning krijgt. Je moet bij jezelf dus goed nagaan waar jouw behoefte ligt. Wil je toch liever ondersteuning op meerdere plekken dan kan je een lichaamsvoedingskussen of total body voedingskussen overwegen.

Het lichaamsvoedingskussen

Dit langwerpige kussen is ongeveer net zo lang als jijzelf. De bedoeling is dat je het kussen tussen je benen klemt en met je buik en hoofd erop rust. Je armen knuffelen als het ware het kussen. Op je rug na, wordt heel jouw lichaam ondersteunt door het kussen. Het kussen is verkrijgbaar in een rechte vorm of een flexibele vorm die makkelijk buigbaar is.

C-vorm

De C-vorm is een total body voedingskussen die ondersteuning biedt voor, je raadt het al, je hele lichaam! Leg het middenstuk onder je buik. Net als bij het lichaamsvoedingskussen rust je je hoofd op het bovenste gedeelte en het onderste gedeelte klem je tussen je benen. Door de C-vorm word je omringt door een en al kussen! Heerlijk!

U-vorm

Bij dit total body voedingskussen gebruik je de letter op z’n kop: de opening van de U is beneden en je rust je hoofd op de ronding. Je rug wordt ondersteunt aan de achterkant terwijl de voorkant wordt geklemd door je armen en benen. Net als het C-kussen word je omhelst door de kussen en is het daarom ook een heel fijn knuffelmaatje!

Andere manieren

Hierboven zijn de manieren uitgelicht om een voedingskussen te gebruiken waar het in eerste instantie voor bedoeld is, maar het is en blijft een kussen en je kan het gebruiken voor wat jij maar wilt! De mogelijkheden zijn eindeloos! Denk aan:

  • Extra comfort. Voor mensen die last hebben van lichamelijke klachten kan dit de ideale uitkomst zijn! Maar ook mensen die niet zwanger zijn, kunnen het gewoon aanschaffen! Zo is het heerlijk om er mee op de bank te liggen.
  • Een goede stootrand in de box voor je kleine. Hij kan zich niet bezeren door het zachte kussen.
  • Een zwangerschapskussen. Er zijn ook vrouwen die het kussen gebruiken voor tijdens de bevalling. Gebruik het tijdens de weeën om makkelijker te ontspannen of als extra als je perst.

Ben jij van plan om een voedingskussen te gebruiken of heb jij hem al gebruikt? Bekijk onze collectie voedingskussens!