TOG-waardes... Het kan soms best wel verwarrend zijn als je er nog weinig tot niet bekend mee bent. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Dit is een maatstaf die aangeeft in hoeverre dekens, slaapzakjes, dekbedden en kleding lichaamswarmte vasthouden. Om het even makkelijk samen te vatten; hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En bij een lage TOG-warmte ontsnapt de lichaamswarmte dus sneller door de stof.

In veel gevallen wordt de TOG-waarde vermeld op het product zelf. Maar hoe weet je welke TOG-waarde bij welk soort product past? En welk seizoen past bij welke TOG-waarde?

Alles over TOG-waardes weten? Lees dan snel verder!

Wat betekent TOG-waarde?

Zoals hierboven al kort is gezegd, staat TOG voor Thermal Overall Grade. Het is een indicator die aangeeft in hoeverre verschillende items lichaamswarmte van je kleintje vasthouden. Daarom staat een hogere TOG-waarde voor het feit dat er moeilijker warmte uit de stof kan ontsnappen.

Een veilige TOG-waarde voor een baby ligt tussen de 0.0 en 4.0. Daarnaast ligt die ideale babykamer temperatuur tussen de 16. en 18. graden. Echter luidt het advies om je baby niet warmer toe te dekken dan de TOG-waarde van 4.0. Handig om te weten!

Wat zijn de gemiddelde TOG-waardes?

Om een klein beetje een beter beeld te geven van de verschillende TOG-waardes en hoe je hier precies op kunt letten, is er een lijstje samengesteld waarin de gemiddelde TOG-waardes staan van verschillende items.

Romper zonder mouwen of met korte mouwen0,2 TOG
Romper met lange mouwen0.5 TOG
Laken0,2 TOG
Boxpak of jumpsuit van katoen1,0 TOG
Oude deken 1 laag1,5 TOG
Nieuwe deken 1 laag2.0 TOG
Dekbed8.0 TOG
Inbakerdoeken0.2 - 2.9 TOG
Zomerslaapzak0.3 - 1.0 TOG
Winterslaapzak1.0 - 3.5 TOG
Trui/vest2.0 TOG
Broek2.0 TOG
Wieg- ledikantdeken1.5 - 2.5 TOG
Verschillende TOG-waardes per item

De hierboven weergeven tabel is een indicator. Het verschilt uiteraard per product en per merk wat de exacte TOG-waardes hiervan zijn. Echter kan de tabel hierboven kan wel een goede basis als leidraad zijn!

Welke TOG-waardes bij welke babykamer temperatuur?

Om erachter te komen wat je baby nodig heeft bij welke kamertemperatuur, is hier ook een overzicht van gemaakt. Deze vind je in de tabel hieronder. Hierin staan de TOG-waardes tegenover de kamertemperaturen en is een leidraad voor welk textiel je kunt gebruiken.

TOGKamertemperatuurTextiel
0.5Boven de 26 gradenGebruik alleen een luier
1.023 - 24 gradenGebruik een luier met laken of een luier met romper
2.020 - 22 gradenGebruik een babydeken met laken en eventueel een romper
2.516 - 19 gradenGebruik een slaapzak, een babydeken met laken of een overtrek met eventueel een romper
Verschillende items bij verschillende kamertemperaturen

Welke TOG-waarde bij welk seizoen?

Nu het duidelijk geworden is wat de gemiddelde TOG-waardes zijn bij welk item, en welke TOG-waarde je aan kunt houden bij welke babykamer temperatuur, is het alleen nog belangrijk om te weten welke TOG-waarde bij welk seizoen wordt toegepast.

Winter

Nu de koude nachten weer in aantocht zijn, is het al snel wat frisser in de babykamer. Gebruik daarom een slaapzak met lange mouwen of een pyjama met een hoge TOG-waarde. Slaaptextiel met een TOG-waarde van boven de 2.0 is de ideaal voor de wintermaanden.

Wanneer je tussen twee seizoenen in zit, kun je het beste gebruik maken van slaaptextiel met een TOG-waarde tussen de 1.0 en 1.9.

Zomer

Kies voor de warme zomerdagen en zomernachten voor slaaptextiel met een lage TOG-waarde. Je kunt een TOG-waarde van 0.0 tot 0.9 aanhouden. Hieronder valt bijvoorbeeld een koele slaapzak, een rompertje of alleen een luier bij de extreem warme dagen.

Daarnaast is het altijd handig om te kijken op het slaaptextiel zelf. De slaapzakjes van Jollein hebben bijvoorbeeld een 4-seizoenen slaapzak, waarin de mouwen afritsbaar zijn. Zo heb je standaard al een slaapzakje voor de wat koudere dagen, maar kun je het ook makkelijk gebruiken in de warme lentedagen door de mouwen af te ritsen. Op deze manier is het ook gemakkelijker om een keuze te maken voor slaaptextiel.

Let op warmtestuwing

Belangrijk als het gaat om TOG-waardes, is om altijd rekening te houden met warmtestuwing. Bij warmtestuwing heeft het lichaam moeite met de hitte. De warmte kan dan niet worden afgegeven waardoor de lichaamstemperatuur omhoog gaat. Hierdoor gaan de bloedvaten wat wijder open als een poging tot afkoeling. Het gevolg is dat de bloeddruk daalt en het hartje harder moet pompen, waardoor het hart te zwaar wordt belast. Vaak door slechte ventilatie in de babykamer en te veel/te dik beddengoed kan je kindje het ongemerkt te warm krijgen waardoor hij/zij dus moeilijker kan gaan ademhalen. Dit is uiteraard iets dat je wilt voorkomen. Let daarom goed op de TOG-waardes van de producten die je aanschaft voor je kleintje en zorg ervoor dat je je kindje niet té warm toedekt.

Ik ben benieuwd of jullie nu alles te weten zijn gekomen over de TOG-waardes. Hebben jullie nog vragen die in deze blog niet zijn beantwoord? Laat het weten in de comments!