De babykamer inrichten. Leuk! Je wilt er eigenlijk zo snel mogelijk mee aan de slag, maar er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Daarom hebben wij de top 4 tips voor de inrichting van de babykamer om de mama’s goed op weg te helpen.

Tip 1: baby’s hebben rust nodig

Dit kan misschien wel logisch klinken, maar het zit hem in de kleinste details. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het licht in de babykamer niet te fel is. Stel dat je heerlijk in je ledikantje ligt en naar boven kijkt in het felle licht. Dit is niet alleen storend voor het kindje, maar ook slecht. Let daar dus goed op. Je kunt bijvoorbeeld een lief nachtlampje gebruiken voor de nachtrust als je eventjes in de babykamer moet zijn of een projectielamp, waarmee je kindje in slaap kan vallen.

Ook de kleur van je behang en muren kan bepalen of jouw kindje in een rustgevende omgeving ligt. Je kunt er daarom voor kiezen Lichte, zachte kleuren te gebruiken en een aantal in het oog springende accessoires toe te voegen zoals leuke dierenkoppen of een tof speelkleed (die later weer handig is in de kinderkamer!).

Om het slapen in het kamertje te bevorderen, is het een idee om al het speelgoed in een aparte kamer of in de woonkamer te plaatsen. Later voorkomt dat ook wellicht spokende kids in de nacht.

Babykamer inrichten: 4 belangrijke tips

Tip 2: denk vooral ook aan jezelf

Je gaat natuurlijk wel de babykamer inrichten, maar de mama’s (en papa’s) zijn degene die voor de kindjes zorgen in de kamer. Zorg dus ook voor de dingen die jij nodig hebt. Zoals een comfortabele fauteuil met kussentjes en een kleedje bij bijvoorbeeld het voeden. Een tafeltje om een glaasje water neer te leggen of de speen. Denk ook vooraf bij de inrichting aan de plaatsing van meubels. Het is verstandig om de kledingkast dichtbij de commode te plaatsen, zodat je niet naar de andere kant van de kamer hoeft te lopen bij het omkleden.

Babykamer inrichten: 4 belangrijke tips

Tip 3: vooruit denken is een must

Natuurlijk is het schattig om wolkjes te schilderen op de muur of een baby giraffe, maar voor je het weet is je kleine rakker al 4 en wilt hij toch een iets stoerdere kamer. Richt hem dus zo in dat hij tijdloos is! Tenzij je er helemaal vrolijk van wordt om om de zoveel jaar natuurlijk de kamer onder handen nemen (go for it!).

Kies bij de babykamer inrichten voor neutrale kleuren als mint en lichtpaars op de muren en maak het af met leuke accessoires: muurstickers, één hele grote knuffel, leuke nachtlampen, een groeimeter en creatieve letterslingers. Ook schilderijen en foto’s zullen leuk staan op de muren.

Denk ook aan meegroeiende meubels. Als je een commode koopt met aankleedkussen, zorg dat deze later ook als een ladekast gebruikt kan worden, of koop een meegroeiend bedje of ledikantje met matras en hoeslaken. Een verschoonmand kun je later bijvoorbeeld als opbergmandje gebruiken voor dekentjes of knuffeltjes.

Babykamer inrichten: 4 belangrijke tips

Tip 4: veiligheid

De laatste en zeker de belangrijkste tip is toch wel echt veiligheid. Er komt heel veel bij kijken bij het veilig maken van een babykamer.

  • De perfecte temperatuur voor een kind ligt tussen de 16 en 18 graden en de kamer moet constant geventileerd worden. Plaats een thermometer om de temperatuur van de kamer in de gaten te houden
  • Het is beter om het niet zelf te schilderen als je zwanger bent. De dampen die bij het verven vrijkomen zijn schadelijk voor zwangere vrouwen en uiteindelijk dus ook voor de baby. Vraag daarom of iemand anders je daarbij wilt helpen. Als je het toch zelf doet let er dan op dat je goede ventilatie in de kamer hebt.
  • Je kunt beter de kamer verven dan behangen, want het lijm van behangen is giftig en gevaarlijk als de baby aan de muren gaat pulken.
  • Zorg dat het babybedje niet in de buurt van een warmtebron staat, hang vooral gordijnen op tegen de zon. Je baby heeft zijn lichaamstemperatuur niet onder controle en raakt snel oververhit. Ook kan hij/zij zich branden aan de verwarming als hij in de buurt staat.  Let ook zeker op de tocht, je baby kan daar namelijk ziek van worden.
  • Zorg dat er geen losse draden of kleine voorwerpen liggen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor je baby. En plaats een beschermplaatje op de stopcontacten, kinderen zijn nieuwsgierig en gaan overal aan zitten met hun vingertjes.

Na het zeker stellen van alle tips kan je dan eindelijk aan de slag met het inrichten! Meisje? Jongen? Ga je voor een thema of een kleur? Inspiratie vind je genoeg op onze Pinterest!

Babykamer inrichten: 4 belangrijke tips

Wat raden jullie aan voor het inrichten van de babykamer? En hebben jullie wat gehad aan deze 4 tips? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!