Je hebt er vast wel eens van gehoord: Een sprongetje. In de periode van de sprongetjes, komt het vaak voor dat je baby wat onrustiger is of wat aanhankelijker dan normaal. Vanaf de buitenkant lijkt het misschien alsof er niks aan de hand is, maar nadat je alle redenen hebt weggestreept en geen idee hebt wat er aan de hand is, gebeurt er vanuit binnen waarschijnlijk heel veel. Dit zijn de welbekende sprongetjes. Hoe herken je een sprongetje? En welke sprongetjes zijn er? Dat lees je verder in deze blog!
Wat is een sprongetje?
Een sprongetje kun je ook wel zien als een groeispurt van de hersenen van je baby. Dit wordt ook wel de mentale groeispurt genoemd. De ontwikkeling van het babybrein is begonnen in de baarmoeder en blijft zich uiteraard ontwikkelen. Dit kan op sommige momenten heel snel gaan, maar op andere momenten ook even stil blijven hangen. Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is. Het is per baby natuurlijk verschillend op welk tempo de sprongetjes plaatsvinden en welke ontwikkelingen en waarnemingen ontstaan.
Hoe herken je een sprongetje baby?
Een sprongetje is eigenlijk gelijk al te herkennen aan het gedrag van je baby. Is je baby wat huilerig, aanhankelijk of humeurig? Dan kan het zomaar zijn dat je baby door een sprongetje gaat! Je baby leert zichzelf allerlei nieuwe dingen aan, wat veel energie kost. Het is dus volledig normaal dat het een wat lastigere periode kan zijn voor jouw en je baby, maar daarna kun je zien dat je kindje nieuwe ontwikkelingen en mijlpalen heeft behaald!
Wanneer welk sprongetje?
In het eerste levensjaar van je baby komen er ongeveer 8 sprongetjes voor. Voor elk sprongetje zijn er andere ontwikkelingen bij je baby te herkennen, waardoor het misschien fijn is om te weten wat er kan komen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat iedere baby hier anders mee omgaat en er niks goed of fout is!
Sprong 1: Week 5 - Verschillende waarnemingen
Het eerste sprongetje zul je merken vanaf ongeveer 5 weken oud. Tijdens dit allereerste sprongetje draait alles om sensatie en waarnemingen. Op dit moment zal de ontwikkeling van de zintuigen volop in gang staan en zal je baby veel meer op de omgeving reageren. Het kan je bijvoorbeeld opvallen dat je baby wat alerter is of meer reageert op bewegingen.
Bij het eerste sprongetje moeten er niet téveel prikkels op je baby afkomen. Het kan dan allemaal wat veel worden waardoor hij/zij liever even met rust gelaten wil worden. In de tijd dat dit niet het geval is, kun je met een fel gekleurd speeltje van links rechts bewegen. Op dit moment kan je baby ongeveer tot 30cm scherp zien, en kun je merken dat de oogjes mee bewegen met het speeltje.
Sprong 2: Week 8 - Het ontdekken
Ongeveer vanaf week 8 kan het tweede sprongetje beginnen. Het tweede sprongetje staat eigenlijk voor het ontdekken. Dit komt omdat je baby steeds meer vaste patronen gaat herkennen en ontdekken. Je baby zal de handjes en voetjes gaan ontdekken en deze bewust proberen te bewegen, in plaats van dat het een reflex is. Om deze ontdekkingen iets te stimuleren bij je kindje, kun je bijvoorbeeld wat fellere sokjes aantrekken. Op deze manier wordt hij/zij geprikkeld om ook echt de voetjes te bewegen en ontstaat er een nieuwe ontdekking: Controle over bijvoorbeeld de ledematen.
Sprong 3: Week 12 - Vloeiende overgangen
Tijdens deze sprong zul je aan je kindje merken dat er veel meer vloeiende overgangen ontstaan. Je baby zal veel meer gaan brabbelen (zonder dat je eigenlijk een idee hebt waar het over gaat), en je zult merken dat je baby veel meer reageert op geluiden. Dit kun je uiteraard ook trainen door veel tegen je baby te praten!
Ook lichamelijk kan je baby tijdens deze sprong een stuk actiever worden, omdat er veel meer controle is over het lichaam. De bewegingen zullen er minder houterig uitzien dan een paar weken eerder. Daarnaast willen ze echt van alles in hun mond stoppen. Bijtspeelgoed is daarom echt een aanrader, zodat ze iets hebben om mee te spelen en de vloeiende overgangen nog meer te stimuleren!
Sprong 4: Week 19 - Gebeurtenissen waarnemen
In dit sprongetje zal je baby steeds meer gebeurtenissen gaan waarnemen. In deze fase ontdekken baby’s wat ze allemaal met hun handen kunnen, bijvoorbeeld zelf een flesje of een speeltje vasthouden. Daarnaast willen kindjes echt overal naar toe, omdat ze zo graag verder willen ontdekken. Wanneer je je een seconde omdraait kan het zijn dat je baby is omgerold of de neiging heeft te beginnen met kruipen.
Verder zie je ook dat kindjes in deze sprong meer gaan brabbelen, interesses krijgen in muziek en alles wat ze horen, de eerste kruipbewegingen maken en erg veel lachen.
Sprong 5: Week 26 - Verbanden leggen
Vanaf ongeveer week 26 begint het vijfde sprongetje al. Tijdens dit sprongetje zal je baby steeds meer gaan begrijpen. Het oorzaak-gevolg is hier een goed voorbeeld van; hoe zitten dingen in elkaar en wat is het verband? Voor ons is het automatisch geworden dat het licht aangaat als je een knopje indrukt. Tijdens dit sprongetje zullen baby’s hetzelfde ervaren en steeds meer gaan begrijpen.
Ook de afstand tussen mensen en voorwerpen zal je baby steeds meer gaan begrijpen. Het moment dat je als ouder eventjes naar de keuken toeloopt en voor een minuut uit het zicht bent, gaat je baby nu ook beter begrijpen. Helaas kan tijdens deze sprong verlatingsangst beginnen. Stel je baby daarom altijd gerust door spelletjes zoals kiekeboe te spelen. Zo heeft je baby door dat als je eventjes uit zicht bent, je wel gewoon nog terug komt.
Sprong 6: Week 37 - Categorieën indelen
Sprong 6 alweer! Tijdens dit sprongetje zal je baby steeds meer in echte categorieën gaan denken. Je baby leert nu echt dat een hond geen koe is, en dat de vissen in het aquarium geen speelgoed zijn. Je kindje kan nu de verbanden in categorieën plaatsen en dit kun je als ouder ook stimuleren door middel van leuke spelletjes. Je kunt bijvoorbeeld dieren laten raden door geluiden na te doen en het plaatje erbij te laten zien.
Ook kun je je baby laten spelen met verschillende voorwerpen: Lichte voorwerpen, zware voorwerpen, hoge en lage voorwerpen en bewegend speelgoed zoals een spiraaltoren.
Sprong 7: Week 46 - Opeenvolgingen
Het laatste sprongetje in het eerste levensjaar van je baby! Dit is misschien wel de leukste, omdat ze nu echt zelfstandiger worden en echt met alles willen helpen. Je baby gaat nu verschillende handelingen in één ding zien. Als je kindje gaat eten heb je bijvoorbeeld een mesje, bestek en een slabbetje nodig. Je baby gaat dit herkennen door nu zoveel mogelijk zelfstandigheid te bieden. Laat je kindje zelf is proberen te eten uit een bordje met een siliconen lepeltje. Het zal misschien een knoeiboel worden, maar dit is echt erg leerzaam voor je kindje! Door een knoeimat onder de stoel te leggen, beperk je al een hoop troep en zijn te gevallen etensrestjes in één keer makkelijk te verwijderen.
Hoe lang duurt een sprongetje baby?
De eerste drie sprongen zullen ongeveer 1 tot 2 weken duren. De sprongen daarop duren gemiddeld 4 weken. Uiteraard is dit een gemiddelde en hoef je je geen zorgen te maken als je baby wat later of vroeger is. Iedere baby is anders en ontwikkeld zich ook op een andere manier. Ook de startdatum van de sprongen verschilt per baby!
Wat als je geen sprongetje bij je baby ziet?
Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat iedere baby zich om zijn eigen tempo ontwikkeld. Het kan dus voorkomen dat je kindje wat eerder of juist wat later een sprongetje heeft dan andere kindjes. Herken je sommige sprongetjes niet bij je baby? Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken, want de kans is groot dat het sprongetje wat later komt. Maak je je toch nog zorgen? Je kunt altijd contact opnemen met het consultatiebureau!
Wanneer ontdekte jullie het eerste sprongetje bij je baby? En welk sprongetje was echt het lastigste? Wij zijn benieuwd! Laat jullie antwoord weten in de reacties.