Is je bestie, de buurvrouw of je schoonzus zwanger? Of is het iemand op werk? Maak niet uit wie zwanger is, de regels zijn hetzelfde: er zijn bepaalde dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw. Wij hebben ze voor het gemak even op een rijtje gezet, zo maak jij nooit de fout!

Jeetje, wat een dikke buik! / Wow, je buik is zo klein!

Oké, bedankt? En nu? Het heeft geen nut om dit te vertellen. Een zwangere vrouw weet echt zelf al hoe dik haar buik is, dus dat hoef jij niet nog eens te benadrukken. Daarnaast kan het alleen maar extra stress opleveren, omdat je de indruk opwekt dat de grootte van haar buik abnormaal is. En dat wil je niet horen als je zwanger bent! Je hebt al genoeg dingen aan je hoofd.

Weet je zeker dat je dat wel mag eten?!

De meeste zwangere vrouwen weten heus wel wat ze wel en niet mogen eten. Laat die vrouw lekker genieten van haar eten zonder al dat gestaar en loerende oogjes.

Het lijkt me niet zo verstandig als je…

Sport? Winkelt? Fietst? Leeft?! Graag niet de les lezen. Bovendien zijn zwangere vrouwen niet ziek!

Geniet nog maar even van de rust en vrijheid! Die heb je straks niet meer!

Natuurlijk zal je leven met een kind erbij er anders uitzien dan daarvoor, dat is niet meer dan logisch! Maar om nou te zeggen dat je geen vrijheid meer hebt…  Mommy’s to be kijken juist uit naar een leuke tijd en hoeven niet te weten hoe verschrikkelijk jij het vindt of het denkt te vinden.

Zwanger?! Oh, oke. Sterkte!

Nee. Waarom zou je zoiets zeggen? In geen enkele wereld is deze reactie leuk om te horen. Doe ook maar niet als grapje, want niet iedereen kan dat waarderen. Sterkte of succes wensen... Een kindje krijgen is niet hetzelfde als een rijexamen of sollicitatie en again: je bent niet ziek. Hou het a.u.b. gewoon lekker bij gefeliciteerd!

Die bevalling lijkt me zó eng! Ben je niet zenuwachtig? En die pijn... OMG.

Goh, nog niet bij stil gestaan. Zwangere vrouwen weten heel goed wat hun te wachten staat en je hoeft hen niet nog extra zenuwachtig te maken met al jouw verhalen en gedachtes. Hou het lekker voor jezelf.

Is die baby er nou nog steeds niet?

Nee, dat zie je toch? Niemand is zo nieuwsgierig als de mama zelf, dus als jij al niet kan wachten, moet je nagaan hoe zij zich voelt! Gewoon nog even geduld dus.

Ugh, die naam. Ja, echt wel leuk voor jullie, hoor! Ik zou ‘m alleen zelf nooit kiezen. Hij doet me namelijk denken aan…

Stop. Niemand heeft jou iets gevraagd. Zwangere vrouwen hoeven echt niet te weten wat jij er allemaal van vindt en welke ex die naam heeft gehad. Daar zijn ze helemaal niet in geïnteresseerd. Een naam uitkiezen is al moeilijk genoeg, dus jouw commentaar is wel het laatste wat ze willen horen.

Was het een ongelukje?

Dit is misschien wel de ergste van allemaal. Ook al vermoed je het, vraag dit nooit. Als de moeder het wil delen, dan komt ze er zelf wel mee.

En ben je blij met het geslacht? Of had je eigenlijk liever een jongen/meisje gehad?

Je mag dan nog zo nieuwsgierig zijn naar het antwoord, zeg dit maar gewoon niet. Je weet niet wat voor teleurstelling er misschien schuil gaat en daar wil je de mommy to be liever niet aan herinneren. Hiervoor geldt dus hetzelfde als bij de vorige vraag: als ze het wilt delen, komt ze er zelf mee. En dit waren ze! Wat ze ook zeggen, geniet van je zwangerschap en trek je er niet teveel van aan! pregnant beyonce GIF