Kinderen zijn een mooie verrijking van je leven, maar heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel geld er in een kleintje gaat zitten? Een gemiddeld tweeoudergezin met twee kinderen besteed 25% van hun besteedbaar inkomen aan de kids! Say what!?

Hoeveel kost een kind per maand?

Dat kinderen een rib uit je lijf zijn, is alles behalve gelogen, maar hoeveel kost een kind nou echt? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) besteden ouders, die netto rond de € 2150 per maand verdienen, rond de € 340 - € 425 aan de kids per maand.

The more the merrier

Het eerste kind is het duurst. Elk kind wat daarna komt, is goedkoper! Dit mede dankzij het doorspelen van kleding en speelgoed van de oudere kids aan de jongere. Met twee koters ben je gemiddeld z’n 25% van je inkomen kwijt, bij drie kinderen is dit 33% en bij vier kinderen zelfs 40%. Hoe meer hoe goedkoper!

Kosten van een kind op jaarbasis

Volgens het Nibud kosten kids van de geboorte tot 12 jaar ruim € 50.000, dit komt dus neer op een ruime € 4.320 per jaar! Van 12-18 jaar liggen de kosten nog net wat hoger, dit door de middelbare school en studiekosten. Deze levensfase kost een kleine 30.000 euro. Dat is € 4.766 per jaar!

Hoeveel kost een kind tot 18 jaar? 

Tot de 18e verjaardag betekent het dus dat je z’n € 80.000 kwijt bent per kind! Gelukkig komt dit bedrag in fases en hoef je het niet in één keer op te hoesten. Voldoende tijd dus om nog lekker te sparen!

Bespaartips

Raak je lichtelijk in paniek bij het zien van deze cijfers? Het komt goed! Met de volgende handige bespaartips kan je de pijn iets verzachten.

  • Wees een koopjesjager! Houdt de sale en acties in de gaten en shop cadeautjes of overige items vooruit.
  • Bulk! Koop grote hoeveelheden in en profiteer van stapelkortingen.
  • Vraag je omgeving! Vraag eerst je vrienden en familie om dure items zoals boxen of autostoeltjes, voordat je deze zelf aanschaft.
  • Doe boodschappen zonder de kids! De winkelwagen zal een stuk leger zijn tijdens een bezoekje aan de supermarkt.

Dat kinderen veel geld kosten, kunnen we niet meer omheen. Gelukkig is de liefde die je terugkrijgt de investering dubbel en dwars waard!

Bron: Nibud