Open ended play met Stapelstenen
De vloer is lava! Gebruik de stapelstenen om de overkant van de kamer te bereiken zonder in de hete lava terecht te komen. Laat de fantasie van je kindje op hol slaan met de stapelstenen van Stapelstein en MOES.
Stapelstenen
Stapelstenen is een product dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het is een innovatief speelgoedproduct dat kinderen in staat stelt om te bouwen, te stapelen en te creëren op verschillende manieren.
Wat is Stapelstein?
Stapelstein is een merk van Duitse oorsprong dat het product 'stapelstenen' maakt en verkoopt. Stapelstenen is een product dat bestaat uit verschillende gekleurde kunststof schijven. De schijven hebben een diameter van 28 centimeter en zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Kinderen kunnen de schijven gebruiken om te bouwen, te stapelen, te ordenen, te klimmen en om creatieve en educatieve spellen te spelen. Het product is bedoeld voor kinderen vanaf 1 jaar tot en met de tienerjaren. De stapelstenen zijn echt perfect in gebruik in alle schema's van spel van kinderen.
Wat zijn speelschema's?
Gooit jouw kindje ineens speelgoed? Ver en dichtbij. Of vind jouw kindje het ineens heel interessant om klepjes, deurtjes en vakjes te openen en weer dicht te doen? Speelgoeddieren van groot naar klein te orderenen of zelfs op kleur? Het zijn allemaal handelingen die kinderen blijven herhalen, bijna alsof ze door hun eigen hoofdje gedwongen worden om het te doen. Dit noem je allemaal speelschema's. Vaste patronen die je tijdens het spel van kinderen kan herkennen.
Je hebt totaal 9 speelschema's:
- Oriënteren en klimmen
- Ordenen en sorteren
- Verbinden en losmaken
- In beweging
- Vervoeren
- Bedekken en verstoppen
- Draaien
- Onderzoeken en transformeren
- Insluiten
De stapelstenen kunnen in alle schema's worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een stapelsteen omgekeerd om er een mandje van te maken waarin je spullen kan vervoeren door de kamer.
Bij het schema 'Bedekken en verstoppen' kun je spullen onder de stapelstenen verstoppen, de stenen heen en weer schuiven en je kindje laten raden waar de verstopte spullen onder liggen.
Bij 'Draaien' kun je de stapelstenen op de zijkant zetten en laten rollen op de grond, hoe ver komt de stapelsteen?
Bij het schema 'Verbinden en losmaken' kan je kindje de stapelstenen stapelen tot een hoge toren, wie bouwt de hoogste toren?
Bij 'Ordenen en sorteren' kun je je kindje gekleurde items in de bijpassende kleur stapelsteen laten doen, keer de stapelsteen om en je hebt een kommetje waar de items in gedaan kunnen worden.
Bij 'Klimmen en oriënteren' laat je je kindje over de stapelstenen lopen, de vloer is lava!
Bij 'Onderzoeken en transformeren' kunnen de omgekeerde stapelstenen gebruikt worden als mengkommen voor water en zand, laat de handjes lekker vies worden. Voeg er wat lepels en ander echt keukenmateriaal bij en je hebt weer een mooie activiteit die aansluit bij de behoeften van jouw kindje.
Bij het schema 'In beweging' mogen de stapelstenen over de grond gerolt, geschoven en voorzichtig gegooid worden. Hoe ver komen ze? Wat is het resultaat?
Bij 'Insluiten' kun je de stapelstenen als afbakening laten gebruiken. Hoe kun je iets insluiten zodat het niet meer weg kan? Dit is de basis van het tekenen van vormen en het schrijven van letters.