Naar bed gaan is nog een best een klus met een baby. Een bedritueel kan het grote verschil maken! Waar het precies goed voor is en hoe je zo’n bedritueel opbouwt, lees je verder in de blog!

Waarom een bedritueel?

Als je met zo min mogelijk problemen en moeilijkheden je baby naar bed wilt brengen, is een bedritueel the way to go. De voorspelbaarheid van het bedritueel is wat baby’s heel prettig vinden. Ze weten wat er komen gaat en dat werkt heel ontspannend op ze. Alleen maar fijn, want hierdoor vallen ze sneller in slaap. Behalve sneller inslapen, zorgt een bedritueel ook voor makkelijker doorslapen. Yay, daar gaan we voor!

Met de volgende tips bouw je goede slaapgewoonten op.

1. Kies de juiste tijd

Vanaf zes à acht weken kan je beginnen met een patroon aanbrengen in het naar bed gaan. Let goed op je baby om te zien wanneer hij moe wordt. Dat is de beste tijd om je kleintje in bed te leggen. Wanneer je te lang wacht is hij overprikkeld en wordt slapen een toestand. Ben je te vroeg, dan komt ‘ie niet in slaap en wordt het ook een gedoe.

2. Bouw de dag af

Maak je baby duidelijk dat het tijd is en zorg voor een overgang van de dag naar de nacht. Naar bed gaan kan een hele toestand zijn, daarom is het belangrijk om als ouder standvastig te zijn. Praat tegen je baby, bijvoorbeeld: “Jij gaat nu lekker slapen.” Maak van het slapengaan wat leuks zodat je baby ervan kan genieten. Vervolgens bepaal je je eigen rituelen, maar voor veel mensen betekent dit hetzelfde:

  • (Eventueel) in bad doen.
  • Luier verschonen. Heel belangrijk om te checken of je baby een schone luier heeft (én gegeten heeft!). Mocht dit niet het geval zijn, wacht dan nog even en zorg eerst dat dit geregeld is, anders slaapt hij niet lang door.
  • Gordijnen dicht doen.
  • Verhaaltje voorlezen en/of slaapliedje zingen.
  • Een kus geven en duidelijk zeggen: “Slaaplekker. Ik kom je straks weer ophalen.”
  • Doe een muziekdoos/muziekmobiel aan zodra jij de kamer verlaat.

3. Creëer rust

Terwijl jij bovenstaande rituelen uitvoert is het belangrijk om dit in alle rust te doen. Je baby merkt wanneer jij gehaast bent en dat werkt heel slecht. Hij raakt hierdoor beïnvloed en geprikkeld. Rust creëren geldt ook voor de omgeving. Zorg voor een opgeruimde kamer. Laat je baby ook niet te lang voor het slapengaan nog spelen. Dan gaat hij veel te energiek naar bed en komt hij niet in slaap. Tot slot is het fijn om het licht alvast te dimmen terwijl jij het pyjamaatje aandoet bij je kleine. Of doe een klein nachtlampje aan. Zo leer je je baby dat het ‘nacht’ is en dat het tijd is om te gaan slapen.

Succes! Enne houdt in gedachten dat het sowieso tijd nodig heeft en dat je geduld moet hebben. Maar probeer er vooral van te genieten! Het bedritueel is jouw tijd met jullie tweetjes.